Produkter
HASSELNÖTTER
Hasselnöten(Corylus avellana) kommer ursprungligen från Sydeuropa och mindre Asien. Våra hasselnötter odlas i Piemonte i norra Italien. Här har man odlat hasselnötter i många generationer och de är kända för sin utsökta smak och arom. Hasselnötter är speciellt rika på E-vitamin. 50 gram ger hela dagsbehovet. De innehåller också mycket omättat fett och är rika på mineraler, fibrer och protein. Förvaras torrt. Ej över normal rumstemperatur.
Hasselnötter har lågt GI och innehåller nyttigt omättat fett.
Våra hasselnötter saknar spårämnen från andra nötter, sojaprotein och gluten, vilket är vanligt i nötter från andra länder.
Ursprungsland: Italien
Näringsvärde per 100 g
Energi 2695kJ/644 kcal
Protein 13 g
Kolhydrat 9g varav sockerarter 0,9 g
Fett 62 g varav mättat 4,5 g varav enkelomättat 48,8 g varav fleromättat 6,5 g
Kostfiber 6 g
Natrium 3 mg
Järn 3,6 mg
Kalium 120 mg
Kalcium 188 mg
Magnesium 160 mg
Vitamin E 21 mg.
För mer information besök: sv.wikipedia.org/wiki/Hassel
Hasselnöten(Corylus avellana) kommer ursprungligen från Sydeuropa och mindre Asien. Våra hasselnötter odlas i Piemonte i norra Italien. Här har man odlat hasselnötter i många generationer och de är kända för sin utsökta smak och arom. Hasselnötter är speciellt rika på E-vitamin. 50 gram ger hela dagsbehovet. De innehåller också mycket omättat fett och är rika på mineraler, fibrer och protein. Förvaras torrt. Ej över normal rumstemperatur.
Hasselnötter har lågt GI och innehåller nyttigt omättat fett.
Våra hasselnötter saknar spårämnen från andra nötter, sojaprotein och gluten, vilket är vanligt i nötter från andra länder.
Ursprungsland: Italien
Näringsvärde per 100 g
Energi 2695kJ/644 kcal
Protein 13 g
Kolhydrat 9g varav sockerarter 0,9 g
Fett 62 g varav mättat 4,5 g varav enkelomättat 48,8 g varav fleromättat 6,5 g
Kostfiber 6 g
Natrium 3 mg
Järn 3,6 mg
Kalium 120 mg
Kalcium 188 mg
Magnesium 160 mg
Vitamin E 21 mg.
För mer information besök: sv.wikipedia.org/wiki/Hassel
RECEPT
Päronmarmelad med rostade hasselnötter
1,5 kg päron
1 l syltsocker
2 cironer, skal och saft
100g rostade hasselnötter
Skala och kärna ur päronen, dela dem i mindre delar. Tvätta citronerna noga och riv det yttersta gula och pressa ur saften
Koka päron, cironskal, saft och hackade hasselnötter underlock i 5 minuter tills päronen mjuknat. Tillsätt socker och koka utan lock tills marmeladen tjocknat, cirka 15 minuter. Fyll på direkt rena burkar. Förvara svalt. Prova som tillbehör till ostbrickan.
Variera smaken med att låta vaniljstång eller syltad ingefära koka med. Blir gott till glass.
Nötpinnar (cirka 50 kakor)
100 g rostade hasselnötter
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
200 g smör
Florsocker till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna fint tillsammans med socker i en mixer eller matberedare. Tillsätt mjöl och smör i bitar. Kör snabbt ihop till en deg. Dela degen i bitar. Rulla till fingertjocka längder som skärs i 4 cm långa bitar. Lägg dessa på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills kakorna fått färg. Pudra med florsocker.
Rucolapesto med rostade hasselnötter
Ingredienser:
50 – 75 g rucolasallad
100 g rostade hasselnötter
50 g parmesanost
1 – 2 vitlöksklyftor (genom att dela klyftorna och ta bort grodden får du en mildare smak)
2 dl olivolja
1 nypa salt
Kör alla ingredienser i en mixer. Mixa inte längre än att peston ger ett tuggmotstånd. Smaken utvecklas om peston får mogna några timmar.
Ett tips: blanda peston med keso till ett gott tillbehör som passar till kött och stekt fisk.